تاریخ:هشتم شهریور 1396 ساعت 17:22
در بیست و هشتمین همایش بینالمللی بانکداری اسلامی برگزار شد-
میزگرد تخصصی: ضرورت کاهش نرخ سود بانکی در راستای حمایت از تولید و اشتغال
در روز پایانی بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی میزگردی با عنوان «ضرورت کاهش نرخ سود بانکی در راستای حمایت از تولید و اشتغال» به ریاست دکتر اکبر کمیجانی برگزار شد.
در این میزگرد آقایان دکتر اکبر کمیجانی، دکتر پرویز عقیلی کرمانی، عباس شاکری، دکتر غلامرضا مصباحیمقدم، دکتر محمدحسین حسینزاده بحرینی و دکتر پویا ناظران حاضر شدند و پیرامون موضوع، نظرات خود را ارائه کردند.
دکتر کمیجانی _قائم مقام بانک مرکزی_ در این میزگرد بیان کرد: «ادبیات اقتصادی تولیدگنندگان و ژورنالیستها در این میان نقش مهمی را ایفا میکند. اما باید در نظر داشته باشیم بالا بودن نرخ سود تسهیلات منجر به بالا رفتن نرخ تولید خواهد شد. ما باید در نظر بگیریم که بخشی از این هزینه صرف تولید کارخانهها و تولیدکنندگان، مواد اولیه، بیمه و... خواهد شد و سود سرمایه نیز بخشی از همین هزینهها به شمار میآید.»
در ادامه بحث، دکتر غلامرضا مصباحیمقدم _عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام_ درباره سود نهایی توضیح داد: «سود نهایی را بانکها به دقت مشخص میکنند. ضمن اینکه باید هر سودی را به سپردهگذاران بدهند و سود خالص را از حقالوکالهی خود کسر کنند. اگر چنین کنند رقابت را در جذب بالا میبرند. سرمایهگذاری ها با نرخ سود فعلی بهصرفه نیستند. باید کاری کنیم که تولیدکنندگان ما با کاهش هزینه سود کنند.»
دکتر پرویز عقیلی کرمانی درباره لزوم کاهش نرخ سود که مورد پذیرش همه است، گفت: «سود اسمی، تابعی است از نرخ سود واقعی که معمولا در ایران سه تا پنج در صد و به فرهنگ کشورها بستگی دارد. همچنین اگر نرخ تورم مورد انتظار را با نرخ واقعی که بانک مرکزی اعلام کرده است مقایسه کنیم، حدود 14 درصد میشود.»
مدیر عامل بانک خاورمیانه در ادامه افزود: «ریسک زمانی مطرح میشود که پولی را پیش کسی بگذارید، به آن آسیبی نرسد و اصلش هم اضافه بر سود به شما بازگردد. اگر شما در یک شرکت سرمایهگذاری برای سود بردن وجهی را بگذارید، به شما سود می دهد. اما در غیر این صورت ممکن است مقداری از سهم شما هم برود.»
دکتر محمدحسین حسینزاده بحرینی _عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی_ در ادامه صحبتهای دیگر اعضای میزگرد، درباره ریسکپذیری جامعه توضیح داد و گفت: «ریسکپذیری بالفعل جامعه مساله قابل توجهی است. با افزایش نرخ سود، این نتیجه قطعی را باید بپذیریم که سرعت ریسکپذیری بالفعل جامعه افزایش مییابد. در حال حاضر بانک مرکزی که در این بازار تنها ناظر موجود است، هم مشکل است هم راه حل؛ اگر بانک مرکزی وظیفه نظارتی خود را درست انجام ندهد، به بخشی از مشکل تبدیل میشود و اگر وظیفهاش را درست انجام دهد، راه حل موثری خواهد بود.»
بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی 7 و 8 شهریورماه 96 در مرکز بین المللی همایشهای صدا و سیما برگزار شد.