به نقل از خبرگزاری ایرنا- مدیرعامل بانک خاورمیانه گفت: نظام بانکی ایران در حالی با مشکل ریسک بالا و کفایت سرمایه پایین روبروست که تا سال 2018 میلادی باید استانداردهای جهانی بال 3 را پیاده سازی کند.
فرصت دو ساله‌ی نظام بانکی کشور برای تطبیق با استانداردهای جهانی
کمیته بال یا کمیته‌ی بازل (Basel Committee on Banking Supervision یا BCBS) مرکب از نمایندگان ارشد بانک‌های مرکزی تعدادی از کشورهای گروه 10 است که معمولاً هر سه ماه یک بار توسط بانک تسویه‌های بین‌المللی به عنوان دبیرخانه‌ی دایمی آن در شهر بازل سوئیس تشکیل می‌شود و به همین دلیل به کمیته‌ی بازل معروف شده است. کمیته بازل دارای قدرت قانونی نیست، اما بیشتر کشورهای عضو آن بطور ضمنی موظف به اجرای توصیه‌های آن هستند.
کشورهای آرژانتین، استرالیا، بلژیک، برزیل، کانادا، جمهوری خلق چین، فرانسه، آلمان، هنگ‌کنگ، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، لوکزامبورگ، مکزیک، هلند، روسیه، عربستان سعودی، سنگاپور، آفریقای جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، ترکیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا اعضای کمیته بازل هستند.
از مهمترین اقدام‌های کمیته‌ی بال «تهیه و انتشار اصول پایه در نظارت بانکی کارآ و مؤثر و همچنین مقررات مربوط به کفایت سرمایه» است.

** موفقیت نظام بانکی در گرو اجرای مقرارت مبارزه با پولشویی 
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «‌پرویز عقیلی کرمانی» روز سه‌شنبه در همایش بانکداری اسلامی اظهار داشت: برای موفقیت نظام بانکی در ارتباطات بین‌المللی باید مقررات مربوطه در زمینه‌ی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به طور کامل در کشور پیاده و اجرا شود.
وی که با موضوع «اصلاح مقررات و فرآیندهای اعلام ورشکستگی بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری» سخن می‌گفت، افزود: فراموش نکنیم که در سه سال گذشته نسبت کفایت سرمایه‌ی بانک‌ها از 9.7 درصد در سال 1391 به 7.6 درصد در سال گذشته رسیده یعنی اینکه در کنار کاهش نرخ تورم، کفایت سرمایه بانک‌ها نیز روند کاهشی داشته است.
عقیلی کرمانی کاهش این شاخص را نشانگر وجود مشکلات ساختاری در نظام بانکی ایران دانست و گفت: کشورهای جهان و از جمله ایران باید تا سال 2018 میلادی مقررات بال 3 را پیاده‌سازی کنند در حالی که همچنان تلاش‌ها در داخل مبتنی بر اجرای بال 1 است.
وی ادامه داد: اتفاقی که در مقررات مربوط به بال 3 رخ داده این است که نسبت ریسک به دارایی بانک‌ها از جمله سرمایه‌گذاری آن‌ها نیز تعمیم داده می‌شود و اینگونه نیست که بانک‌ها سرمایه‌گذاری غیرجاری داشته باشند و در ریسک آن‌ها محاسبه نشود.
مدیرعامل بانک خاورمیانه با یادآوری اینکه بانک مرکزی به تازگی ترجمه مقررات بال 3 را در اختیار بانک‌ها قرار داده است، اظهار داشت: تفاوت بال 3 با دو مورد قبلی (بال 1 و 2) این است که بدهی‌های سررسید گذشته مشتریان و نیز بنگاهداری بانک‌ها نیز محاسبه می‌شود.
عقیلی کرمانی توضیح داد: بر این اساس در بال 3، مطالبات مشکوک الوصول بانک‌ها از سرمایه آن‌ها کسر می‌شود ضمن آنکه اگر بیش از 10 درصد از سرمایه‌ی بانک‌ها صرف بنگاهداری شود، از صورت درآمدهای آن بانک کسر خواهد شد.
وی افزود: تصور می‌کنیم اگر نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها از 7.6 درصد کنونی به هشت درصد مورد نظر بانک مرکزی برسد، کافی است در حالی که در بال 3 حداقل کفایت سرمایه بانک‌ها 10.5 درصد تعیین شده و کفایت سرمایه مطلوب 13 درصد است.
عقیلی کرمانی، مشکل عمده‌ی بانک‌های کشور را پایین بودن منابع سرمایه‌ای آن‌ها دانست و تاکید کرد: این مشکل با تزریق 50 هزار میلیارد ریال برای افزایش سرمایه‌ی چند بانک دولتی حل نمی‌شود.

** زندانی شدن مدیربانکی در ژاپن در صورت ناتوانی در مدیریت نقدینگی
مدیرعامل بانک خاورمیانه با تاکید بر اینکه نظام بانکی باید به سمت تجدید ساختار سیستم پولی و مالی حرکت کند، گفت: برای نمونه، کره جنوبی و ژاپن بعد از بحران مالی شرق آسیا در سال 1997 سیستم بانکی خود را اصلاح کردند.
عقیلی کرمانی افزود: کره جنوبی با اجرای این سیاست تعداد بانک‌های خود را از 33 بانک و موسسه به 18 بانک در سال 2006 کاهش داد و تعداد 11 بانک بزرگ تجاری این کشور به هفت بانک تقلیل یافت تا نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها بهبود یابد.
وی اظهار داشت: امروز در ژاپن نیز مقررات سخت گیرانه‌ای در زمینه‌ی مدیریت نقدینگی و حفظ نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها وجود دارد و مدیران بانکی که نتوانند نقدینگی را به خوبی مدیریت کنند، زندانی می‌شوند.
وی با تاکید بر اینکه مدیران عامل و هیات مدیره‌ی بانک‌های ایرانی نیز در زمینه‌ی حفظ نقدینگی بنگاه خود باید حساسیت بالایی داشته باشند، افزود: اینگونه نباشد بانک مرکزی به دنبال بانک‌ها باشد که کفایت سرمایه‌ی‌ آن‌ها افزایش یابد یا نقدینگی آن‌ها را از محل استقراض از بانک مرکزی تامین کند.
بیست و هفتمین همایش بانکداری اسلامی، سه‌شنبه با حضور مسئولان و صاحب‌نظران حوزه‌ی پولی و مالی در سالن اجلاس سران اسلامی گشایش یافت و امروز به کار خود پایان می‌دهد.
در دو روز برگزاری همایش، صاحب‌نظران درخصوص راهکارهای تعامل نظام بانکداری بدون ربا با بانکداری بین‌الملل به بحث و تبادل نظر می‌پردازند.